<style>.lazy{display:none}</style>Mesleki Eğitim Merkezi Nedir? Kimler Kayıt Olabilir?
Ücretsiz Kurslar Kurs Veren Belediyeler Halk Eğitim Merkezi

Mesleki Eğitim Merkezi Nedir

Mesleki Eğitim Merkezi Nedir

Mesleki Eğitim Merkezi Nedir

Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Nedir, Kimler Kayıt Olabilir. Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıt Tarihleri, Mesleki Eğitim Merkezlerindeki Meslek Dalları, Başvuru Koşulları, Gerekli Belgeler, Nakiş İşlemleri, Bölümleri Alan Ve Dalları.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde 34 Alan, 184 Farklı Dalda İstediğiniz Eğitime Başvuru Yapabilirsiniz.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İse İşletmelerde Pratik Eğitim Alır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler İlgi Ve Yetenekleri Olduğu Meslek Alanında Hem Çalışarak Hem Okuyarak Eğitim Alır. Eğitim Süresi 4 Yıldır.

Meslek Liselerinden Farklı Olarak Okul Eğitimi Haftada Bir Gündür. Diğer Günlerde İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapılır.

İşletmelerde Mesleki Eğitim İlk Seneden Son Seneye Kadar Devam Eder. Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına, Dördüncü Yılın Sonunda İse Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Belge Verilir.

Öğrencilerin Lise Diploması Alabilmeleri İçin Millî Eğitim Bakanlığınca Belirlenen Fark Derslerini Tamamlamaları Gerekir.

Mesleki Eğitim Merkezlerine Kimler Başvurabilir?

Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İşletmelerde Pratik Eğitim Alır. Bu Doğrultuda Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıt Olma Şartları:

• En Az Ortaokul Veya İmam Hatip Ortaokulunu Bitirmiş Olmak.
• Sağlık Durumu İlgili Mesleğin Öğrenimine Elverişli Olmak. Bu Durum Gerektiğinde Sağlık/Sağlık Kurulu Raporuyla Belgelendirilir.
• Kayıt Olacağı Meslek Dalı İle İlgili Bir İş Yeriyle Sözleşme İmzalamak (Sözleşme İmzalanacak İş Yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” Sahip Bir Usta Bulunması Gerekir).
• Kayıt İçin Yaş Sınırı Yoktur.
• Öğrenci Kayıtları Yıl Boyu Devam Eder.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Okuyan Öğrencilere 11. Sınıfın Sonunda Kalfalık Belgesi, 12. Sınıfın Sonunda İse Ustalık Belgesi Verilecektir.
Yapılan Yeni Düzenleme İle 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı İtibarı İle Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri Lise Diploması Alabilecektir.

En Az Ortaokul Mezunu Olup Zorunlu Eğitim Çağında Olanlar Ve Ondokuz Yaşından Gün Almış Olanlardan Da Yaşlarına Ve Eğitim Seviyelerine Uygun Olarak Düzenlenecek Mesleki Eğitim Programlarına Göre Çıraklık Eğitimine Alınabilir.

Nasıl Başvurulur
Mesleki eğitim merkezine kayıt şartlarını taşıyorsanız; bir işletmede çalışıyorsanız veya bir işletmede çalışmıyor ancak mesleki eğitim almak istiyorsanız,
Kimlik bilgilerinizle birlikte size en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine müracaat edebilirsiniz.
Herhangi bir işletmede çalışmıyorsanız; meslek seçimi ve işletme bulma konusunda mesleki eğitim merkezinden rehberlik ve yönlendirme alabilirsiniz.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar.
Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir.
Öğrencinin sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl boyunca devam eder.

Teorik Ve Pratik Eğitim
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Eğitim Süresi 4 Yıldır.

Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Alınır.

Çıraklık Eğitimi 3 Yıl Sürer. Bu Süreçte En Az Asgari Ücretin %30’u Kadar Maaş Verilir.

Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Kalfalık Belgesi Verilir.

Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürer. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az %50’si Kadar Maaş Verilir.

Dördüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Ustalık Belgesi Verilir. Böylece Kendi İş Yerlerini Açabilirler.

Ustalar, Alacakları İş Pedagojisi Eğitimi İle ‘Usta Öğretici’ Belgesine Sahip Olabilir.

Halk Eğitim Merkezleri

Mesleki Eğitim Merkezlerinin Avantajları

184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim

Ortaokul Mezunlarına Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlayabilme Fırsatı

Meslek Lisesi Diploması

Eğitim Alanlarında %88 İstihdam Oranı

9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine Asgari Ücretin En Az %30’u Kadar Maaş İmkânı

12. Sınıftaki Kalfalara Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş İmkânı

9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta

Ustalık Belgesi Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı

Lise Ve Üniversite Mezunlarına En Çok Sekiz Ayda Meslek Sahibi Olma İmkânı

Mesleki Eğitim, 255 Organize Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosunun Açılmasıyla Her Geçen Gün Daha Da Güçleniyor.
Millî Eğitim Bakanlığı İle Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Arasında İmzalanan “Mesleki Ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” Kapsamında Mesleki Eğitim Merkezlerini Organize Sanayi Bölgeleri İçerisinde Konumlandırılarak Eğitimle Sanayi Arasındaki Koordinasyonunun Daha Yakından Sağlanması Amaçlanıyor.
“Mesleki Ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” İle 77 İldeki 251 Organize Sanayi Bölgesi İle 4 İldeki 4 Sanayi Sitesi, En Az Bir Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Ya Da Mesleki Eğitim Merkeziyle Eşleştirildi.
Yani Toplam 255 Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu Bulunuyor.

Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki Ve Teknik Eğitim Alan Öğrencilerin Staj Ve İşbaşı Eğitimlerini Yapabilecekleri Birçok Kurumun Bir Arada Olması, Uygulamaya Dönük Becerilerini Geliştirmeleri İçin Öğrencilere Çeşitli Fırsatlar Sunuyor.

OSB’lerdeki Mesleki Eğitim Merkezlerinin Yaygınlaştırılmasının, Mezunların İstihdam Olanaklarını Zenginleştireceği Ve İşbaşı Eğitimi Yaptığı İşletmede İstihdam Edilen Mezun Oranını %75 Artıracağı Öngörülüyor.

Böylece OSB’lerde Uygulamalı Eğitimle Yetişen Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları İle Özel Sektörün Usta Ve Kalfa İhtiyacının Karşılanması Amaçlanıyor.

Mesleki Eğitim Merkezlerinden Lise Ve Üniversite Mezunları Faydalanabilir Mi?

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret De Alarak, En Çok 8 Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır.

Bu Sayede Farklı Eğitim Kurumlarından Mezun Olan Öğrenciler De İşgücü Piyasasına Geçme Fırsatı Bulabilir.
Mesleki Eğitim Verilen Tüm Alanlarda, Sektörlerin Güçlü Temsilcileriyle İşbirlikleri Gerçekleştirilmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezlerine Nasıl Başvurulabilir?

• Başvuru Şartlarını Taşımak Koşuluyla, Mevcutta Bir İşletmede Çalışanlar Veya İşletmede Çalışmayıp Mesleki Eğitim Almak İsteyen Adaylar Kimlik Bilgileriyle Birlikte En Yakın Mesleki Eğitim Merkezine Veya Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Bizzat Müracaat Edebilir.
• Herhangi Bir İşletmede Çalışmayanlar; Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Meslek Seçimi Ve İşletme Bulma Konusunda Rehberlik Ve Yönlendirme Hizmeti Alabilirler.
• Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt; Okul, İşletme Ve Öğrenci/Veli Arasında “İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesinin” İmzalanmasıyla Başlar.
• Öğrenci E-MESEM Sistemine Okul Tarafından Kaydedilir.
• Öğrenci Kayıt Olduğu Andan İtibaren Meslek Hastalıkları, İş Kazalarına Karşı Sigortası İle Maaşı Başlar, Öğrenim Süresi Boyunca Devam Eder.

Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerin Maaşları
9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine En Az Asgari Ücretin Yüzde 30’u.
12. Sınıf Öğrencilerine İse Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si

Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuru Süreci Ve Aşamaları

• Mesleki Eğitim Merkezleri Tüm İllerde Bulunmaktadır.
• En Az Ortaokul Mezunu Olan Adaylar Yıl Boyunca Kayıt Yaptırabilir.
• 184 Farklı Dalda Başvuru Yapılabilmektedir.
• Haftada 1 Gün Okulda Teorik, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Verilmektedir.
• Çıraklık Eğitimi 3 Yıl, Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürmektedir.
• Mesleki Eğitim Merkezine Devam Eden 9,10 Ve 11. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az %30’unu, 12. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş Alırlar.
• Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları “Ustalık Belgesi” İle “Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” Alarak Kendi İş Yerlerini Açabilirler.
• Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Çırak Öğrenci İstihdamı İçin “İş Pedagojisi Eğitimi” İle “Usta Öğretici” Belgesine Sahip Olurlar.

Mesleki Eğitim Merkezine Nakil İşlemleri

• 9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek,
• Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek. İkinci Dönemin Başlangıcından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılacak Ve Bu Öğrenciler De İlgili Okulun Toplam Öğrenci Sayısına Dâhil Edilecek.
• Bu Öğrencilerin Nakil Ve Geçiş İşlemleri E-Okul Sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt Sayfasından Yapılacak.
• Başvurular Ve Meslekî Eğitim Merkezi İrtibat Numarası Sayfamızda Yer Alıyor.

Mesleki Eğitim Merkezleri Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?

• 34 Alan Ve 184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim İmkânı
• Ortaokulu Bitirenlere Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlayabilme Fırsatı
• 9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları, Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta
• 9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine Asgari Ücretin En Az %30’u,
• 12. Sınıftaki Kalfalara Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş İmkânı
• Ustalık Belgesi, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı
• Mezun Olduğu Alanda %88 İstihdam Oranı

Verilen Belgeler
Kalfalık Belgesi
Ustalık Belgesi
Usta Öğreticilik Belgesi
Meslek Lisesi Diploması

Mesleki Eğitim Merkezleri 184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim. Yaş Sınırı Olmaksızın En Az Ortaokul Mezun Herkes İçin Kayıt İmkanı Sunuyor.

9. Sınıfa Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- En az Ortaokul mezunu olmaları,mezun olduğu okuldan ortaokul diploması veya mezun olduğuna dair imzalı mühürlü yazı
2- Herhangi bir lisede kaydı olanlar,kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi almaları,
3-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi
4- Kayıt olacak çırak adına SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
5- Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf
6- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi
7- sağlık raporu

Herhangi Bir Lisenin 10. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- Herhangi bir lisede 10.sınıfta kaydı olanlar, kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi ve yanında ders notlarını gösteren transkript almaları gerekmektedir.
2-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi olmak zorundadır
3- Kayıt olacak çırak adına SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
4- Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf
5- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi
6- sağlık raporu

Herhangi Bir Lisenin 11. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- Herhangi bir lisede 11.sınıfta kaydı olanlar, kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi ve yanında ders notlarını gösteren transkript almaları gerekmektedir.
2-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi olmak zorundadır
3- Kayıt olacak çırak adına SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
4- Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf
5- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi
6- sağlık raporu

12.Sınıfa (Ustalık Eğitimi) Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler

1- En az ortaokul diploması
2- Kalfalık belgesinin aslı ve fotokopisi
3- Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi
4- SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
5- 1 adet biyometrik fotoğraf
6- Kimlik fotokopisi
7- sağlık raporu

Usta Öğreticiliğe Başvuracak Kişilerden İstenen Belgeler
1- Kimlik fotokopisi
2- Diploma fotokopisi veya öğrenim belgesi
3- Ustalık belgesi-İşyeri açma belgesi-Ön lisans veya Lisans diploması
4- 1 adet biyometrik fotoğraf

Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı
-Düz lise mezunu olup Ustalık belgesi sahibi olan ve Meslek Lisesi Diploması almak isteyen Adaylardan istenen belgeler:
1-Ustalık belgesinin aslı ve fotokopisi
2-Lise diploması aslı ve fotokopisi
3-Kimlik fotokopisi
4-Biyometrik fotoğraf
*Bu belgeler doğrultusunda e-mesem sistemine giriş yapılarak ders yılı sonunda diploma düzenlenir.
-Ortaokul mezunu olup Meslek Lisesi Diploması almak isteyen adaylar için yapılan uygulama:
1-Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği takvime göre telafi programına katılır. (Telafi eğitimi bir eğitim öğretim yılından (36 hafta) az olmamak üzere planlanacak olup, adayın her dersten başarılı olması halinde ilgili eğitim öğretim yılı çalışma takviminde belirtilen tarihlerde makam onayı ile uygun diploma düzenlenir.)
2-Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı’nda yer alan dersleri ortaöğretim kurumlarından alarak başarılı olduğunu belgelendirenler söz konusu derslerden muaf tutulur.

Denklik Yoluyla Kalfalık Ustalık Belgesi Başvuru Şartları
1) 22 yaşını bitirmiş, 23 yaşından gün almış olmak.
2) En az ortaokul(ilköğretim) mezunu olmak. (1996-1997 eğitim öğretimden önce ilkokul mezunu ise ilkokul diplomasının olması gerekiyor).
3) Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün sigorta) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.
4) Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün) Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.
5) Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan üçüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 468 saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar kalfalık beceri sınavına girer.
6) Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan veya e-devletten alınacak barkodlu işyeri unvan listeli prim dökümü belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.
7) Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl çalışmış olduğunu Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.
8) Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi ile başvuranlar Ustalık beceri sınavına girer.
9) Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az 756 saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar ustalık beceri sınavına girer.
10) 1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar.
11) Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak için başvuru yapanlar ustalık sınavına (beceri+teorik) alınırlar.
12) Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili üçüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, kalfalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.
13) Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili dördüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, ustalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.
14) Fiilî askerlik süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.
15) Mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.

Doğrudan Belge Düzenlenecek Durumlar

1) 19/6/1986 tarihinden önce çıraklık okulu diploması sahibi olanlara ilgili alan/daldan kalfalık belgesi düzenlenir.
2) Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar (19.06.1986) mezun olanlara, diplomasında yazılı olan meslekleri ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından bir defaya mahsus olmak üzere ustalık belgesi düzenlenir.
3) Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında olgunlaşma enstitülerinin iki yıllık kurs programlarından belge alanlara, almış olduğu kurs belgesi ile ilgili daldan ustalık belgesi düzenlenir.
4) Elektrik tesisatçılığı birinci sınıf veya 1985-1986 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ikinci sınıf yetki belgesi alanlara ustalık belgesi düzenlenir.
5) 1985-1986 eğitim öğretim yılından sonra ikinci sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlar ustalık beceri sınavında başarılı olmaları halinde ustalık belgesi düzenlenir.
6) Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlara kalfalık belgesi düzenlenir.
7) İlgili mesleğin kanun kapsamına alınmadan önce Bakanlık ve meslek odaları iş birliğiyle verilmiş olan kalfalık ve ustalık belgeleri ilgili meslek odalarından alınacak olan resmi yazı ile doğrulanması halinde dengi belgelerle değiştiririlir.
8) Yurt dışındaki mesleki eğitim kuruluşlarından kalfalık, kalifiye işçilik veya bunlara eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara kalfalık belgesi, ustalık belgesi veya buna eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara ustalık belgesi doğrudan düzenlenir.

Belgelerin Değerlendirilmesi

1) Sosyal Güvenlik Kurumu prim gün sayıları toplanarak değerlendirilir. Her 30 gün bir ay sayılır. Mükerrer sigorta primi dikkate alınmaz.
2) Kamu kurumunda çalışanlardan hizmet cetveli istenir.
3) 18 yaş altı hizmetler dikkate alınmaz.
4) Prim döküm belgesinde mesleğin belgelendirilemediği durumlarda Ek 1 formdaki Hizmet Belgesi bölümünün işyeri tarafından doldurulup onaylanması gerekir.
5) Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi ile vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesindeki hizmet süresinin farklı olması halinde Bağ-Kur hizmet süresi dikkate alınır.
6) Emekli olduktan sonra işyeri açanların hizmet süresi vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesine göre hesaplanır.
7) Değerlendirme belgelerin aslı ile yapılır. Hizmet belgesinin aslı olmalıdır. Öğrenim belgesinin onaylı örneği geçerlidir.
8) Mesleki eğitim veya kurs sürelerinin saat olarak belgelendirilmesi istenir.
9) Her 160 saat bir aylık çalışma süresi kabul edilir.
10) Kalfalık belgesini 16. Maddeden alanlar ile mesleki eğitimin ara sınıflarından ayrılanlar alanlarında olmak kaydıyla başarılı oldukları her dönem için 6 ay, her yıl için 1 yıl ustalık için gerekli çalışma süresinden düşülür.
11) Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde yapılan hizmetlerin sayılabilmesi için yazılı olarak belgelendirilmesi gerekir.
12) Yurtdışından alınan belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ülkenin Türkiye de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe çevirisi ile yapılır.

Kalfalık/Ustalık Sınavları İçin Başvuruda İstenen Belgeler

1- Öğrenim belgesi/Diploma aslı ve bir adet fotokopisi (*)
2- Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)
3- Bir adet biometrik fotoğraf
4- Başvuruya esas kanıt dökümanlar
– Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri unvan listeli prim dökümü (SGK’dan veya -e devlette barkodlu belge oluşturdan alınacak)
-Hizmet Cetveli(Kamuda çalışanlar)
-Bağ-Kur hizmet belgesi (1479 sayılı Bağ-Kur dökümü) ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi
-Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi
-Mesleği ile ilgili; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgelerin aslı ve fotokopileri (*)
-Kalfalık/ustalık belgesi aslı ve fotokopisi (*)
-Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde aldığı mesleki eğitime ve/veya çalışmaya ilişkin belgeler
-Yurt dışından alınan belgelerin ve onaylı tercümesinin aslı ve fotokopisi (*)
– MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aslı ve fotokopisi (*)
5- Mavi-Kırmızı kapaklı plastik dosya

Doğrudan Başvuruda istenen Belgeler
1- Öğrenim belgesi aslı veya onaylı örneği ile bir adet fotokopisi (*)
2- Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)
3- Bir adet vesikalık fotoğraf
4- Başvuruya esas belgenin aslı ve fotokopisi (*)
5- Meslek odalarından alınan belgelerin ilgili mevzuat hükümlerine göre verildiğine dair resmi yazı.
(*) Asıl belgeler kontrol edildikten sonra başvuru sahibine iade edilecektir.

Mesleki Eğitm Merkezleri Bölümleri (Alan Ve Dallar)

Alan Sıra No
Dal Sıra No
Alan Ve Dal
1
AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ
1
Ayakkabı Modelistliği
2
Ayakkabı Üretimi
3
Saraciye Modelistliği
4
Saraciye Üretimi
2
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
5
Bilgisayar Teknik Servisi
6
Yazılım Geliştirme
3
BÜRO YÖNETİMİ
7
Yönetici Sekreterliği
4
DENİZCİLİK
8
Balıkçılık ve Su Ürünleri
5
ELSANATLARI TEKNOLOJİSİ
9
Dekoratif El Sanatları
10
Dekoratif Ev Tekstili
11
El Dokuma
12
El ve Makine Nakışı
13
Halı Desinatörlüğü
14
Sanayi Nakışı
6
ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
15
Asansör Sistemleri
16
Bobinaj
17
Büro Makineleri Teknik Servisi
18
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
19
Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
20
Endüstriyel Bakım Onarım
21
Görüntü ve Ses Sistemleri
22
Güvenlik Sistemleri
23
Haberleşme Sistemleri
24
Yüksek Gerilim Sistemleri
7
ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ
25
Endüstriyel Kontrol
8
GEMİ YAPIMI
26
Gemi Donatımı
27
Gemi İnşa
28
Kompozit Tekne İmalatı
29
Yat İnşa
9
GIDA TEKNOLOJİSİ
30
Bitkisel Yağ Üretim
31
Çay İşleme
32
Endüstriyel Et İşleme
33
Hububat İşleme
34
Sebze ve Meyve İşleme
35
Su Ürünleri İşleme
36
Süt İşleme
37
Şekerleme ve Çikolata Üretim
38
Zeytin İşleme
10
GRAFİK VE FOTOĞRAF
39
Fotoğraf
40
Grafik
41
Animasyon
11
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ
42
Cilt Bakımı ve Makyaj
43
Erkek Kuaförü
44
Kadın Kuaförü
12
HARİTA-TAPU-KADASTRO
45
Harita Kadastro
13
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI
46
Arıcılık
47
Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
48
Ev ve Süs Hayvanları
49
Evcil Hayvan Kuaförlüğü
50
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
51
Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
14
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ
52
Ahşap Yapı Sistemleri
53
Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri
54
Yapı Duvar ve Sıva Sistemleri
55
Beton-Çimento ve Zemin Teknolojisi
56
Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama
57
Çatı Sistemleri
58
Çelik Yapı Teknik Ressamlığı
59
İç Mekân Teknik Ressamlığı
60
Mimari Restorasyon
61
Mimari Yapı Teknik Ressamlığı
62
Statik Yapı Teknik Ressamlığı
63
Yapı Dekorasyonu
64
Yapı Yalıtımı
65
Yapı Yüzey Kaplama
15
KİMYA TEKNOLOJİSİ
66
Boya Üretimi ve Kontrolü
67
Çimento ve Yapı Kimyasalları Üretimi
68
Deri İşleme
69
Kağıt Üretimi
70
Temizlik, Kozmetik ve Parfümeri Ürünleri Üretimi
16
KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ
71
Halı Temizleme ve Bakım
72
Kuru Temizleme
73
Kat Hizmetleri
74
Operasyon
75
Ön Büro
76
Rezervasyon
17
KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ
77
Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği
78
Takı İmalatı
79
Vitrin Kuyumculuğu
18
MAKİNE TEKNOLOJİSİ
80
Anahtarcılık ve Çilingirlik
81
Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
82
Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
83
Bilgisayarlı Makine İmalatı
84
Değirmencilik
85
Endüstriyel Kalıp
86
Makine Bakım Onarım
87
Mermer İşleme
88
Saat Tamirciliği
19
MATBAA TEKNOLOJİSİ
89
Baskı Öncesi
90
Baskı Sonrası
91
Dijital Baskı
92
Flekso Baskı
93
Ofset Baskı
94
Serigrafi Baskı
95
Tampon Baskı
96
Tifdruk Baskı
20
METAL TEKNOLOJİSİ
97
Avizecilik
98
Çelik Konstrüksiyon
99
Endüstriyel Reklamcı (Tabelacı)
100
Isıl İşlem
101
Karosercilik
102
Kaynakçılık
103
Metal Doğrama
104
Metal Levha İşlemeciliği
105
Metal Yüzey Boyama

Sac İşleri

106
21
METALÜRJİ TEKNOLOJİSİ
107
Döküm
108
İzabe
22
MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI
109
Ahşap Doğrama Teknolojisi
110
İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi
111
Mobilya İskeleti ve Döşemesi
112
Mobilya Süsleme Sanatları
113
Oto Döşemeciliği
23
MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ
114
Deri Giyim
115
Erkek Terziliği
116
Hazır Giyim Model Makineciliği
117
İç Giyim Modelistliği
118
Kadın Terziliği
119
Kesim
120
Modelistlik
24
MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ
121
Dizel Motorları Yakıt Pompası ve Enjektör Ayarcılığı
122
İş Makineleri
123
Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı
124
Motosiklet Tamirciliği
125
Otomotiv Boya
126
Otomotiv Elektrikçiliği
127
Otomotiv Elektromekanik
128
Otomotiv Gövde
129
Otomotiv Mekanikerliği
130
Otomotiv Motor Yenileştirmeciliği
131
Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik
25
MUHASEBE VE FİNANSMAN
132
Muhasebe
26
MÜZİK ALETLERİ YAPIMI
133
Mızraplı Batı Müziği Enstrümanları Yapımı
134
Mızraplı Halk Müziği Enstrümanları Yapımı
135
Mızraplı Sanat Müziği Enstrümanları Yapımı
136
Yaylı Enstrüman Yapımı
27
PAZARLAMA VE PERAKENDE
137
Emlak Komisyonculuğu
138
Satış Elemanlığı
139
Sigortacılık
28
PLASTİK TEKNOLOJİSİ
140
Plastik İşleme
141
Plastik Kalıp
29
SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ
142
Alçı Model Kalıp
143
Çinicilik
144
Dekoratif Cam
145
Endüstriyel Cam
146
Serbest Seramik Şekillendirme
147
Sır Üstü Dekorlama
148
Tornada Form Şekillendirme
30
TARIM
149
Bağcılık
150
Mantar Yetiştiriciliği
151
Meyve Yetiştiriciliği
152
Sebze Yetiştiriciliği
153
Bahçıvanlık
154
Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği
155
Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
156
Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği
157
Süs Bitkileri
158
Seracılık
159
Çay Yetiştiriciliği
160
Orman Yetiştiriciliği
31
TEKSTİL TEKNOLOJİSİ
161
Dokuma Operatörlüğü
162
Dokusuz Yüzeyler
163
Endüstriyel Çorap Örme
164
Endüstriyel Düz Örme
165
Endüstriyel Yuvarlak Örme
166
İplik Üretim Teknolojisi
167
Tekstil Baskı ve Desenciliği
168
Tekstil Bitim İşlemleri (Apre)
169
Tesktil Boyacılığı
32
TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME
170
Gaz Tesisat Sistemleri
171
Gaz Yakıcı Cihazlar ve Servis
172
Isıtma ve Sıhhi Tesisat Sistemleri
173
Kazan Yakma ve Bakımı
174
Su Arıtma Sistemleri
175
Güneş Enerjisi ve Tesisat Sistemleri
176
İklimlendirme Sistemleri
177
Soğutma Sistemleri
33
ULAŞTIRMA HİZMETLERİ
178
Lojistik
34
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
179
Aşçılık
180
Fırıncılık
181
Kantin İşletmeciliği
182
Kasaplık
183
Pastacılık ve Tatlı Yapımı
184
Servis
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 42 YORUM
  1. Elif dedi ki:

    Merhaba ben butik pasta için kendimi geliştirmek istiyorum lise mezunuyum kayıt yaptırabilir miyim birde nereye

    1. Lise Ve Üniversite Mezunlarına Mesleki Eğitim
      Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret de Alarak, En Çok Sekiz Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır.
      mesleki eğitim merkezlerine kayıt olunabilir.

    2. Murat dedi ki:

      Acik ogretim lisesi mezunuyum yaptigim iste belge almak istiyorum onun icin neyapmam gerekiyor bilgi veririmisiniz

      1. Mesleğinde 1 gün bile çalışmışlık ile kalfalık sınavına girilebilir. Mesleğinde 5 yıl çalışmışlık ile ustalık sınavına girilebilir. Başvurular mesleki eğitim merkezine yapılır.

  2. mustafa demir dedi ki:

    merhaba ben hayat boyu öğrenme MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ kayıtlıyım toplam 9 dönemim var ve pasif durumdayım. nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinden, öğrencilik durumu aktif veya donuk olan tüm öğrenciler kayıt yenileme işlemini yapabilir.
      14 ekim 2022 tarihine kadar.

  3. Zinet dedi ki:

    Selam….48 yaşındayım…düz lise mezunuyum…herhangi bir dal seçerek 0 dan eğitim alabilirmiyim

    1. yaş sınırı belirtilmemiş, her yaştan katılabilir.

  4. büşra dedi ki:

    merhaba, normal bi anadolu lisesinden geçmek istersek kaçıncı sınıftan başlarız?

    1. 9 sınıf öğrencileri ile aynı alana geçenler dönem kaybetmeden,
      Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek.

    2. Ramazan dedi ki:

      Merhabalar düz lise mezunuyum 8 ay kadar aldığım eğitim sonunda okul bize meslek lisesi diploması veriyor mu?

      1. 8 Aylık Programa Meslek Lisesi Diploması Verileceğine Dair Bir Bilgi Yok. Ustalık Belgesi Sahibi Olan Düz Lise Mezunları İçin Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı İle Meslek Lisesi Diploması Alınabiliyor.

        Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı
        -Düz Lise Mezunu Olup Ustalık Belgesi Sahibi Olan Ve Meslek Lisesi Diploması Almak İsteyen Adaylardan İstenen Belgeler:

        1-Ustalık Belgesinin Aslı Ve Fotokopisi
        2-Lise Diploması Aslı Ve Fotokopisi
        3-Kimlik Fotokopisi
        4-Biyometrik Fotoğraf
        -Bu Belgeler Doğrultusunda E-Mesem Sistemine Giriş Yapılarak Ders Yılı Sonunda Diploma Düzenlenir.

  5. Memur dedi ki:

    Merhaba ben 10 yıllık milli eğitimde memurum 4 yıldır bilgisayar işletmeni kadrosunda görev yapıyorum kendi alanımda usta öğretici olmak istiyorum ne yapmam gerekiyor süreç nasıl olacak

    1. Halk Eğitim Merkezlerinde Ücretli Usta Öğretici Başvuruları Ağustos Ayında E-Yaygın Sistemi Üzerinden Alınır.

      1. Yasemin dedi ki:

        10. Sınıflarda hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği vetenerlik bölümümde özel teknik lisesinde okumaktayım bende 11. Sınıf için geçiş yapabilirmiyim ve bu bölüm İzmir’de hangi mesleki eğitim kurumunda var

        1. Aynı alanda bulundukları sınıf seviyesinden dönem kaybetmeden geçiş yapılabilir. Bölümler için mesleki eğitim merkezlerinden bilgi alanız. Her ilçede bulunurlar.

  6. Rümeysa dedi ki:

    Üniversite mezunuyum fakat calışmıyorum bende başvurabilir miyim?

    1. Başvurulabilir.
      Mesleki Eğitim Merkezlerinden Lise Ve Üniversite Mezunları Faydalanabilir Mi?

      Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret De Alarak, En Çok 8 Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır.

  7. MUHAMMET dedi ki:

    Merhaba ben 11. sınıfım meslek lisesinde okuyorum makina bakım onarım bölümündeyim şimdi mesleki eğitime geçsem kaçıncı sınıftan başlarım (şuan 2.dönem de başladı)

    1. Aynı alanda dönem kaybetmeden, farklı alanda başvuranlar 10, 11, 12 sınıflar ikinci dönem başlangıcına kadar 10 sınıf, ikinci dönem başlangıcından sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılacak Ve Bu Öğrenciler De İlgili Okulun Toplam Öğrenci Sayısına Dâhil Edilecek.
      Bu Öğrencilerin Nakil Ve Geçiş İşlemleri E-Okul Sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt Sayfasından Yapılacak.

  8. Ammar dedi ki:

    Suriye uyrukluyum ve denklik bir lise diplomam var
    Mesleki Eğitm
    kayıt olabilir miyim

    1. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 08.10.2021 tarihli ve 34184172 sayılı yazısı ile yabancı uyrukluların kayıt olabileceği belirtilmiş.

  9. Zeyna dedi ki:

    meslek lisesi bilişim teknolojileri Alanı onuncu sınıf öğrencisiyim.
    Mesleki Eğitm yatay geçiş yapabilir miyim?

    1. aynı alanda dönem kaybetmeden geçilebilir. 9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek,

  10. Ayşe dedi ki:

    Merhabalar hayvan yetiştiriciliği kursu hangi merkezde var nasıl öğrenebiliriz

    1. e-yaygın sisteminden görülebilir.

      1. Naciye dedi ki:

        Düz lise bitirdiğimiz halde meslek liselerine kayıt yapabiliyormuyuz Mesleki eğitim liselerine en son kayıt tarihi ne zaman birde istediğimiz bölüme kayıt olabiliyormuyuz

        1. evet.
          Mesleki Eğitim Merkezlerinden Lise Ve Üniversite Mezunları Faydalanabilir Mi?

          Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret De Alarak, En Çok 8 Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır.

  11. Banu dedi ki:

    Merhaba ben meslek lisesi mezunuyum(çocuk gelişimi) temizlik ürünleri üretiminin içinde doğal sabun yapımı varmı eğitim süresi nasıl bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler.

    1. alan ve dallar listesi yazının altında eklidir.

  12. berivan dedi ki:

    kayıtlar ne zaman

    1. yıl boyunca kayıt olunabilir.

  13. Anonim dedi ki:

    Nereye başvurabiliriz meslek liselerine mi

    1. Başvuru Şartlarına Taşımak Koşuluyla, Bir İşletmede Çalışanlar Veya Bir İşletmede Çalışmayıp Sadece Mesleki Eğitim Almak İsteyenler Kimlik Bilgileriyle En Yakın Mesleki Eğitim Merkezine Yada Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Müracaat Edebilirler.

  14. Bedriye dedi ki:

    Merhaba ben lise mezunuyum başvuru yapabilir miyim liseyi bitirelim uzun zaman oldu.

    1. yaş sınırı yok, en az ortaokul mezunu olmak koşulu ile başvurulabilir.

      1. Zehra dedi ki:

        Merhaba lise mezunları da maaş ve sigortadan yararlanabiliyor mu ?

          1. Cemile dedi ki:

            Ben açık öretim 12 sinif çocuk gelişimi okuyorum sitaj yapıyorum mesek kursuna başvurmak istiyorum meslek kursu çocuk pikojisi eyitimi almak istiyorum bunun için neyapmam gerek yönlendirseniz şimdiden tesekkur ederim

          2. Halk eğitim merkezlerine başvurun.

          3. Ebru dedi ki:

            Merhabalar ben de bu mesleklerin dışında önlisans mezunuyum, mesela çocuk gelişimi eğitim için bir meslek lisesine gidip eğitim almak istesem uygun olur mu acaba(kalfalık ustalık )çünkü okullarda yardımcı öğretmen olarak çalışmak istiyorum

          4. Yüksek Öğretimden Ayrılanlar İle Mezun Olanlar Mesleki Açık Öğretim Lisesine Kayıt Yaptıramazlar.
            Düz Lise Veya Anadolu Lisesi Mezunları İkinci Lise Kapsamında Mesleki Açık Öğretim Lisesinden Bir Meslek Lisesi Okuyabilir.
            Bir Meslek Lisesi Mezunu İkinci Lise Kapsamında Mesleki Açık Öğretim Lisesinden Başka Bir Bölümü Okuyabilir.
            Meslek Lisesi Mezunları İkinci Lise Kapsamında Bir Düz Lise Veya Anadolu Lisesi Okuyamaz.

BİR YORUM YAZ